|Restauracja Tawerna Żeglarska
Restauracja Tawerna Żeglarska2018-11-03T12:49:52+00:00
haft kaszubski

Tawerna Żeglarska

Sala Kominkowa / Sala Biesiadna

Restauracja a’la carte

Sercem każdego obiektu hotelarskiego jest restauracja.

Goszcząc w Tawernie Żeglarskiej, macie Państwo okazję delektować się kompozycją dań kuchni kaszubskiej w połączeniu z kuchnią polską. To doskonałe miejsce nawet dla największych smakoszy. Dla naszych najmłodszych Gości przygotowaliśmy bajkowe menu oraz kącik zabaw, gdzie maluchy bawiąc się mogą bez zniecierpliwienia poczekać na posiłek.

Nasze menu zmienia się wraz z porami roku, aby w pełni wykorzystać świeże i naturalne produkty sezonowe jak i dary Ziemi Kaszubskiej. Wszystkie potrawy przyrządzane są tuż przed podaniem, w ten sposób zachowują wyjątkowy smak i aromat.

szarlota-bankiety2
szarlota-bankiety3

Restauracja Tawerna Żeglarska znajduje się nad samym jeziorem Osuszyno.

Z ogromnych okien sali Kominkowej oraz Biesiadnej rozpościera się widok na panoramę jeziora.

Przy Tawernie duży taras. Idealne miejsce, by odpocząć, wypić koktajl lub zjeść romantyczną kolację z widokiem na zachód słońca.

Tawerna Żeglarska to stylizowane marynistycznie wnętrze, gdzie każdy szczegół ma znaczenie.

Tutaj w chłodne wieczory, zimową porą możecie rozkoszować się przy cieple kominka, gorącą czekoladą lub grzanym winem.

To niezwykłe miejsce jest idealnym tłem na zorganizowanie zarówno wszelkiego rodzaju imprez okolicznościowych, jak i towarzyskich oraz spotkań biznesowych.

Restauracja czynna codziennie w godzinach 12:00 – 22:00 *

Zapraszamy do wcześniejszej rezerwacji stolików:  tel. 58 686 77 55 wew. 600

* podczas weekendu mogą odbywać się zamknięte imprezy okolicznościowe

Kawiarnia / Bar

Deser to prawdziwe ukoronowanie sytego posiłku. W kawiarni Tawerny Żeglarskiej przy filiżance aromatycznej kawy, czy aksamitnej czekolady i wyśmienitej szarlotce, możecie delektować się sztuką wypoczynku. Polecamy egzotyczne drinki, koktajle, klasyczne napoje i wyśmienite przekąski oraz desery.

To bez wątpienia doskonałe miejsce spotkań towarzyskich. Zarówno na romantyczne spotkania, jak i rozmowy biznesowe, czy rodzinną rozrywkę (bilard, wydarzenia sportowe na dużym ekranie). W okresie letnim organizowane są m.in. wieczorki z karaoke, będące idealnym zwieńczeniem pełnego atrakcji dnia.

Kawiarnia w Tawernie Żeglarskiej jest do dyspozycji Gości  9:00 .

haft kaszubski

RESTAURACJA Tawerna Żeglarska

Tradycyjna polska kuchnia, miła obsługa, ciepło kominka oraz niepowtarzalny widok na jezioro sprawi, że poczują się Państwo u nas wyjątkowo.

GODZINY OTWARCIA:

do tawerny zapraszamy codziennie od 09:00
Kuchnia przyjmuje zamówienia od godziny

w sezonie 12:00 – 22:00,

poza sezonem 12:00 – 21:00

KARTA MENU:

PRZEKĄSKI:

TATAR Z POLĘDWICY I „PÓŁ SETY”
KREWETKI podsmażane na masełku czosnkowym, podane na zielonej sałacie z grzanką czosnkową
BRUSCHETTA z siekanymi pomidorkami i świeżą bazylią
PRZEKĄSKA NA CIEPŁO: grzanki czosnkowe, ziemniaczki zapiekane, kalmary

ZUPY:

ROSÓŁ Z KURY
BARSZCZ Z USZKAMI
ZUPA BOROWIKOWA z grzankami i kwaśną śmietaną
ŻUREK
ZUPA POMIDOROWA
ZUPA GULASZOWA
ZUPA RYBNA (rosół lub zagęszczana)

RYBY:

ŁOSOŚ Z RUSZTU z frytkami + mix sałat + sos tzatziki
ŁOSOŚ GOTOWANY w warzywach podany na makaronie szpinakowym z sosem serowym
FILET Z SANDACZA na sosie kurkowym z ziemniakami gotowanymi, podany z cukrowym groszkiem
PSTRĄG SMAŻONY (saute), dodatki wg cennika
PSTRĄG PIECZONY W FOLII z natką pietruszki i czosnkiem + sos (dodatki wg cennika)

DANIA Z DROBIU:

STRIPSY panierowane filety z kurczaka z frytkami i soczystą surówką z marchewki
GRILLOWANA PIERŚ Z KURCZAKA z masełkiem ziołowo-czosnkowym, z fasolką szparagową i gotowaną marchewką podane z pikantnymi opiekanymi ziemniaczkami + sos słodko-kwaśny
RUMIANA PIERŚ Z KACZKI z musem jabłkowym i modrą kapustą + ziemniaki opiekane
KOTLET DE VOLAILLE z frytkami i mix sałat

DANIA Z WIEPRZOWINY:

POLĘDWICZKA W SOSIE BOROWIKOWYM z opiekanymi ziemniakami z sałatką wiosenną
GOLONKO W PIWIE podawane na modrej kapuście (dodatki wg cennika)
KOTLET SCHABOWY podawany z zasmażaną kapustą i ziemniakami z koperkiem
KARKÓWKA GRILLOWANA z sosem barbecue + ziemniaki opiekane z sałatką wiosenną
KARKÓWKA W SOSIE WŁASNYM podawana z ziemniakami gotowanymi i buraczkami
KLOPSIKI GOTOWANE W SOSIE KOPERKOWYM + ziemniaki gotowane, z surówką z marchwi

DANIA Z WOŁOWINY:

STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ w sosie z zielonym pieprzem + ziemniaki opiekane+ fasolka szparagowa i chrupiący boczek

SAŁATKI:

SAŁATKA GRECKA – mix sałat, ser feta, pomidor, ogórek świeży, cebula, oliwki, sos winegret
SAŁATKA Z KURCZAKIEM (NA OSTRO) – mix sałat, papryka, kurczak, owoce tropikalne, sos winegret
SAŁATKA GYROS – mix sałat, papryka, grillowany kurczak, pomidor, kukurydza, sos gyros
SAŁATKA Z TUŃCZYKA – ix sałat, tuńczyk, jajko, cebula, fasolka szparagowa, sos winegret

RÓŻNE:

DOMOWE PIEROGI RUSKIE + ZASMAŻKA
DOMOWE PIEROGI Z MIĘSEM
DOMOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
PLACEK Z NADZIENIEM WARZYWNO-MIĘSNYM
PLACKI ZIEMNIACZANE Z KWAŚNĄ ŚMIETANĄ
SPAGHETTI CARBONARA
SPAGHETTI BOLOGNESE
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM
NALEŚNIKI Z GRZYBAMI LEŚNYMI
PAPPARDELLE ZE SZPINAKIEM, ORZESZKAMI PINI I PARMEZANEM

DESERY:

SZARLOTKA (wyrób własny) NA GORĄCO Z LODAMI I BITĄ ŚMIETANĄ
GRUSZKA Z ADWOKATEM
NALEŚNIKI Z SEREM I WIŚNIAMI
CIASTA DOMOWE
DESERY LODOWE Z KARTY DESERÓW

Karta dodatków, napoi, alkoholi dostępna jest w Tawernie.
Aktualne ceny dostępne są w karcie menu w Tawernie.
bruschetta
krewetki
pomidorowa
łosoś
grecka
szarlotka
kawa napój

Z MYŚLĄ O NAJMŁODSZYCH PRZYGOTOWALIŚMY NASTĘPUJĄCE POZYCJE:

ZUPKA POMIDOROWA
SOLA SMAŻONA z frytkami i surówką z marchewki i jabłka
NUGGETS (PANIEROWANE FILECIKI Z KURCZAKA) + frytki + soczysta surówka z marchewki i jabłka + ketchup
KLOPSIK GOTOWANY W SOSIE KOPERKOWYM podany z surówka z marchewki i jabłka oraz gotowanymi ziemniakami
MAŁE SPAGHETTI BOLOGNESE
SZARLOTKA MINI (wyrób własny) NA CIEPŁO Z BITĄ ŚMIETANĄ
NALEŚNIK Z DŻEMEM LUB NUTELLĄ
LODY Z KARTY DESERÓW